9 Unieke Manieren Om Eigentijdse Kunst Te Interpreteren

Deconstructivisme

Met de bedoeling om de westerse kunstcanon te deconstrueren, lieten kunstenaars als Marcel Broodthaers, Jean Dubuffet en Alberto Giacometti zich inspireren door de fotografie van Duchamp, Picasso en Man Ray om de concepten van kunst en kunstenaars te ondermijnen. Bovendien, met hun experimentele benadering van kunst maken en conceptuele ideeën, maakten deze kunstenaars van het deconstructivisme een nieuwe vorm van artistieke expressie. Als interpretatiemethode gaat het deconstructivisme uit van het idee dat alle kunst een leugen is en dat er geen directe relatie bestaat tussen kunstenaars, kunstwerken en de wereld om ons heen. Daarom is de beste manier om hedendaagse kunst te begrijpen het deconstrueren en bestuderen van de leugens die kunstenaars vertellen.

Hedendaagse kunst

Installaties in Musea

Wanneer musea hun collecties willen uitbreiden, kopen ze niet alleen de schilderijen die op dat moment tentoongesteld worden. In plaats daarvan huren ze kunstenaars in die nieuwe werken maken om tentoon te stellen. Deze werken zijn vaak installaties, die vaak de duurste stukken in de collectie van een museum zijn. De installatiestukken kunnen sterk variëren in stijl en onderwerp. Een paar kunstenaars maken installaties die de fysieke eigenschappen van de museumruimte verkennen, zoals geluidsgolven die weerkaatsen tegen de muren en plafonds. U hoeft niet in een museum te zijn om deze kunstwerken te bewonderen. U kunt enkele van de beroemdste installaties ter wereld, waaronder Van Goghs Zonnebloemen en Rodins Denker, bekijken in het Musée d'Orsay in Parijs.

Surrealisme

De surrealisten geloofden dat de werkelijkheid volledig subjectief is, en dat de werkelijkheid kan worden veranderd door de kracht van de geest. Om dit idee te onderzoeken, gebruikten kunstenaars schokkende beelden, schokkende kleurenpaletten en schokkende onderwerpen. Deze elementen veroorzaakten vaak een intense emotionele reactie, die mensen ertoe aanzette dieper na te denken over hun eigen reacties op de wereld. De surrealisten gebruikten ook een verscheidenheid aan artistieke stijlen om de algemene verwachtingen van de maatschappij uit te dagen. De surrealisten werden sterk beïnvloed door de geschriften van de Franse symbolistische dichters, die droombeelden in hun werk gebruikten om droomachtige bewustzijnstoestanden te verkennen.

Sociale en politieke boodschappen

Hoewel veel kunstenaars surrealistische beelden en experimentele stijlen gebruiken om hun eigen individuele gevoelens te verkennen, willen ze ook een statement maken over de wereld om hen heen. Hedendaagse kunstenaars gebruiken hun kunst vaak om sociale kwesties, politieke boodschappen en andere actuele thema's te verkennen. Sommige kunstenaars gebruiken hun kunst om sociale kwesties aan te pakken die relevant zijn voor veel mensen, zoals het gebrek aan diversiteit in kunstmusea. Andere kunstenaars gebruiken hun kunst om politieke kwesties aan de orde te stellen die slechts voor een paar mensen relevant zijn, zoals het Amerikaanse regeringssysteem. Op het eerste gezicht lijken dit soort boodschappen misschien voor de hand liggend en onorigineel. Toch zijn het zeer effectieve manieren om jezelf in de wereld uit te drukken.

Esthetiek van kleur

Veel kunstenaars gebruiken felle en krachtige kleuren om hun gevoelens en ideeën uit te drukken. Felle kleuren worden vaak gebruikt om geluk te creëren, of om vreugde te verbeelden. Felle kleuren worden ook vaak gebruikt om opwinding te creëren, of om optimisme weer te geven. Contrasterende kleuren worden vaak gebruikt om spanning te creëren, of om angst weer te geven. Tot slot worden monochrome kleuren vaak gebruikt om melancholie te creëren, of om de wereld als grijs en saai voor te stellen. Wanneer je kunst bekijkt die gebruik maakt van deze verschillende manieren om zich uit te drukken met kleur, kun je een dieper begrip krijgen van de gevoelens van de kunstenaar. Kunst die felle kleuren gebruikt om vreugde te tonen kan bloemen, blije kinderen of lachende tekenfilmfiguren afbeelden. Kunst die donkere kleuren gebruikt om gevoelens van droefheid uit te drukken, kan droevige of deprimerende beelden uitbeelden, zoals een oorlogsveteraan of een dode.

Conclusie

In de afgelopen eeuw heeft de westerse kunst veel veranderingen ondergaan. De kunstvormen die in deze tijd zijn ontstaan worden vaak aangeduid als hedendaagse kunst. Met de bedoeling om de westerse kunstcanon te deconstrueren en te experimenteren met nieuwe stijlen, creëerden kunstenaars als Marcel Broodthaers, Jean Dubuffet en Alberto Giacometti het deconstructivisme als een nieuwe vorm van artistieke expressie. In deze periode begonnen kunstenaars hun kunst ook te gebruiken om sociale kwesties, politieke betekenissen en andere actuele onderwerpen aan de orde te stellen. Vanaf de jaren 1960 veranderde de kunstwereld drastisch. Nieuwe kunstvormen, bewegingen en stijlen werden gecreëerd en het publiek stond te popelen om al deze nieuwe ideeën te verkennen. Hedendaagse kunst is een levendige en opwindende vorm van artistieke expressie, en het is nooit te vroeg om ermee te beginnen!